Автор: Валерия Велева, Епицентър.бгПрезидентът на САЩ е отказал да се срещне

...
Автор: Валерия Велева, Епицентър.бгПрезидентът на САЩ е отказал да се срещне
Коментари Харесай

Епицентър: Байдън е отказал среща на Денков, наети лобисти пробват поне за снимка с Блинкен

Автор: Валерия Велева, Епицентър.бг

Президентът на Съединени американски щати е отказал да се срещне с българския министър председател Николай Денков, научи Епицентър. бг от източници в Политическа партия.

Както написахме преди два дни, министър председателят Денков отпътува на 7-8-9 февруари на публично или работно посещаване в Съединени американски щати, което се провежда от лобистите „ Манатос и Манатос “. Те са наети против контракт от 100 000 $ с партия " Продължаваме промяната ", подписан от финансовия минисър Асен Василев, в качеството му на съпредседател на Политическа партия.

Въпреки крупната сума очевидно ползата към отиващия си министър председател на България във Вашингтон е нулев, откакто администрацията на Белия дом е отказала да включи даже 3-минутна среща с него в графика на президента Байдън.

Лобистите обаче трябвало да проработят хонорара си и в този момент напъните им са ориентирани към среща на Николай Денков с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен или за най-малко фотография с него. Но и това се оказва мъчно, тъй като към този миг такава среща към момента не обезпечена.

Ако и тя се провали, тогава визитата на Денков зад океана става безпредметно. А това е доста унизително за амбициозния Денков, който се моли надали не като бедняк да бъде признат във висшите ръководещи среди в Съединени американски щати. Унизително е и за България, тъй като въпреки всичко отводът е не към екскурзианта Денков, а към българския министър - ръководител.  Унизително е, че за а първи път в историята на българската дипломация наета от политическа партия лобистка компания провежда посещаване на български министър председател в чужбина. И на всичкото от горната страна - даже против пари никой не желае да се види с този министър председател, което е красноречива оценка за него.

На въпрос на Епицентър. бг - за какво Денков толкоз доста упорства да се показа в Съединени американски щати, откакто слиза от премиерския пост, от Политическа партия обясниха, че ученият доста желал да се похвали с триумфите на кабинета за евроатлантизма и да си пришие всички заслуги в тази посока.

В същото време прави усещане, че за 9 месеца, откогато е на премиерския пост, Николай Денков не е бил поканен за нито една публична външно-политическа аудиенция, нито пък е поел домакинство на собствен сътрудник у нас. Всичките му външно-политически срещи са в границите на Брюкселски начинания. От тях най-запомняща бе срещата му с канцлера на Австрия Карл Нехамер, в границите на Европейския съвет в Брюксел, която приключи с цялостно крушение за Денков и с отвод на Виена за пълноправното ни участие в Шенген.

А партия " Продължаваме промяната " дължи отговор на обществото с какви пари е заплатено на лобистите от Съединени американски щати, защото Законът за политическите партии в България не планува публични средства от партийните дотации да бъдат употребявани за лобистка активност.

Инфо: epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР